Sunday, May 22, 2016

Resipi : Ikan Kembung Air Asam

Assalamuaikum. Hari ini Cikgu Sha nak habiskan lauk mentah dalam peti ais. Ada ikan kembung 2 ekor lagi. Nak senang, terus terfikir nak masak ikan kembung air asam. Paling senang di dunia. Hehe. Sebab senang sangat, Cikgu Sha lupa nak snap gambar masa memasak. Takpe lah, next time Cikgu Sha masak lagi, Cikgu Sha letakkan gambar kat sini okey? :)

Bahan-bahan :

Ikan kembung 2 ekor
Bawang merah 3-4 biji ( Ikut kesukaan masing-masing )
Tomato
Cili api ( Ikut tahap kepedasan masing-masing)
Cili merah 1 tangkai
Asam jawa
Belacan
Asam limau
Garam
Gula

Cara-cara :

1. Bersihkan ikan kembung dan toskan.

2. Rebuskan ikan kembung sekejap sahaja. Kalau lama sangat, ikan jadi kering dan kering, nanti rasa dia tak sedap dan tak segar.

3. Ramas asam jawa bersama-sama air dan belacan dalam mangkuk yang besar, supaya senang nak gaul semua bahan nanti.

4. Hiris bawang merah, tomato, cili api, cili merah dan masukkan dalam air asam jawa tadi.

5. Perasakan bahan-bahan tadi dengan garam dan gula.

6. Letakkan ikan kembung yang direbus dalam pinggan dan tuang bahan-bahan tadi ke dalam pinggan tersebut.

7. Perahkan asam limau dan hiaskan selebihnya di atas hidangan.

8. Siap untuk dihidang dan dimakan.

Paling senang di dunia kannnn? Hehe. Dalam masa 8-10 minit dah siap dimasak dan sedia untuk dinikmati. Selamat mencubaaaa. :)


BBS, 3.12 pm, 22 Mei 2016.

No comments: