Monday, May 23, 2016

Resipi : Jus Mangga

Assalamualaikum. Sekarang ini, musim panas kan? On the way ke sekolah, banyak je gerai-gerai menjual air. Yang tengah meletop sekarang, air bekas besar RM5 dan jus mangga. Jadi Cikgu Sha nak kongsikan cara membuat jus mangga yang sedap, pekat dan likat. Hehe. Senang sangat sangat. :)

Bahan-bahan :

1 biji mangga ( anggaran untuk seorang )
2-3 sb susu pekat manis ( ikut tahap kemanisan masing-masing )
Ais kiub
Air minuman ( yang telah dimasak )

Cara-cara :

1. Bersihkan buah mangga, kupas kulit dan potong mangga tersebut.
2. Masukkan mangga, susu pekat manis, ais kiub dan sedikit air minuman ke dalam pengisar.
3. Kisar semua bahan sehingga halus dan pekat.
4. Tambah ais kiub dalam gelas semasa menghidang jika perlu.
5. Sedia untuk diminum.


Gambar daripada En.Google sahaja.
Nanti Cikgu Sha letak gambar sendiri okey. Hehe


Balik sekolah petang nanti boleh pergi beli mangga. Sedapnya, selamat mencuba! :)


BBS, 10.00 am, 23 Mei 2016.

2 comments:

Unknown said...

Terima kasih cikgu

Anonymous said...

Mf cikgu sha..blh tahu mangga apa yang cikgu sha guna tu?